مالیات بر ارث

مالیات بر ارث مبحث بسیار مهمی در مباحث حقوقی و مالیاتی می‌باشد. در سایت وکیل تهران تمام زوایای مالیات بر ارث و قوانین آن را مرور خواهیم کرد. طبق قانون جدید مالیاتی، نرخ مالیات به میزان ترکه  و بر حسب درجه نسبت خویشاوندی ورثه با متوفی تعیین خواهد شد. به این معنی که هر چه نسبت وارث با متوفی نزدیکتر باشد؛ مالیات کمتر و هر چه نسبت فرد با متوفی دورتر باشد؛ مالیات بیشتری باید پرداخت شود.

ادامه مطلب

مالیات سرقفلی

مالیات سرقفلی –  چنان چه در خصوص مالیات سرقفلی نیازمند اطلاعاتی بوده و سوالاتی در این خصوص دارید در این مقاله به زبان ساده به بررسی این موضوع پرداخته شده است. در وب سایت وکیل تهران به روز ترین مقالات حقوقی در دسترس شماست.

ادامه مطلب

جرایم مالیاتی نتیجه عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی یا عدم انجام تکالیف مقرر در قانون مالیاتهای مستقیم است که موجب محرومیت از بعضی از مزایا و معافیتهای مالیاتی و تکلیف ارسال اظهارنامه برآوردی و تعلق جرایم غیر قابل بخشودگی می گردد که امکان اعتراض مودی نسبت به مالیات برآورد شده را سلب می نماید. در این مقاله به مهمترین جرایم مالیاتی پرداخته شده است.

به موجب ماده ۱۱۰ قانون مالیات های مستقیم اشخاص حقوقی (شرکتها) مکلفند اظهارنامه مالیاتی عملکرد خود را حداکثر تا ۴ ماه پس از پایان سال مالیاتی از طریق سایت اداره مالیات ارسال نمایند.
ماده ۱۱۰ قانون مالیات های مستقیم اشعار می دارد:

” ‌اشخاص حقوقی مکلف هستند اظهارنامه و ترازنامه و حساب سود و زیان مستند به دفاتر و اسناد و مدارک خود را حداکثر تا چهار ماه پس از پایان سال مالیاتی همراه با فهرست هویت شرکا و سهامداران و حسب مورد، میزان سهم‌الشرکه یا تعداد سهام و نشانی هر یک از آنها را به اداره امور مالیاتی که محل فعالیت اصلی شخص حقوقی در آن واقع شده است تسلیم و مالیات متعلقه را پرداخت نمایند. پس از تسلیم اولین فهرست مزبور، تسلیم فهرست تغییرات در سنوات بعد کافی خواهد بود. محل تسلیم اظهارنامه و پرداخت مالیات اشخاص حقوقی خارجی و موسسات مقیم خارج از ایران که در ایران دارای اقامتگاه یا نمایندگی نمی‌باشند تهران است”.
با توجه به اینکه شروع و پایان سال مالیاتی اشخاص حقوقی با هم متفاوت است، به همین جهت مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی و پرداخت مالیات آنها نیز با هم تفاوت دارد.

جرایم مالیاتی : جریمه عدم ارسال اظهارنامه توسط اشخاص حقوقی(شرکتها):

عدم ارسال اظهارنامه و عدم دریافت کد رهگیری یا ارسال آن بعد از مهلت مقرر قانونی( که به منزله عدم ارسال بوده) مشمول جریمه معادل سی درصد مالیات متعلقه خواهد بود که این جریمه غیر قابل بخشودگی است.
جریمه عدم ارسال اظهارنامه توسط اشخاص حقیقی:
عدم ارسال یا ارسال خارج از موعد اظهارنامه برای مودیان حقیقی، مشمول جریمه معادل ده درصد مالیات متعلقه می باشد.این جریمه نیز غیر قابل بخشودگی است.

مرتبط بخوانید : قانون جدید مالیات بر ارث : نکات بسیار مهم!
مستندات قانونی:
ماده ۱۹۰ قانون مالیاتهای مستقیم:

” علی الحساب پرداختی بابت مالیات عملکرد هرسال مالی، قبل از سر رسید مقرر در این قانون برای پرداخت مالیات ‌عملکرد، موجب تعلق جایزه‌ معادل یک درصد مبلغ ‌پرداختی به ازای هر ماه تا سررسید مقرر خواهد بود که از مالیات‌ متعلق همان عملکرد کسر می گردد. پرداخت مالیات پس از این مهلت موجب تعلق جریمه‌ معادل دو و نیم درصد مالیات به ازای هر ماه ‌خواهد بود.
مبدا احتساب جریمه در مورد مودیانی که مکلف به تسلیم ‌اظهارنامه مالیاتی هستند نسبت به مبلغ مندرج در اظهارنامه از تاریخ‌ انقضای مهلت تسلیم آن و نسبت به ما به ‌التفاوت از تاریخ مطالبه و در مورد مودیانی که از تسلیم اظهارنامه خودداری نموده یا قانونا مکلف به تسلیم اظهارنامه نیستند، تاریخ انقضای مهلت تسلیم ‌اظهارنامه یا سررسید پرداخت مالیات حسب مورد می‌باشد.
تبصره ۱: مودیانی که به تکالیف قانونی خود راجع به تسلیم ‌به موقع اظهارنامه یا ترازنامه و حساب سود و زیان و پرداخت یا ترتیب دادن پرداخت مالیات طبق اظهارنامه یا ترازنامه و حساب‌ سود و زیان و حسب مورد ارائه به موقع دفاتر و اسناد و مدارک خود اقدام ننمایند در موارد مذکور در ماده ۲۳۹ این قانون‌، هر گاه برگ ‌تشخیص مالیاتی صادره را قبول یا با اداره امور مالیاتی توافق نمایند و نسبت به پرداخت مالیات متعلقه یا ترتیب دادن پرداخت آن اقدام‌ نمایند از هشتاد درصد جرایم مقرر در این قانون معاف می شوند. هم چنین، در صورتی که این گونه مودیان ظرف یک ماه از تاریخ ‌ابلاغ برگ قطعی مالیات نسبت به پرداخت یا ترتیب دادن پرداخت‌ آن اقدام نمایند از چهل درصد جرایم متعلقه مقرر در این قانون معاف ‌خواهند بود.

جرایم مالیاتی

                                     جرایم مالیاتی

ماده ۱۹۲ قانون مالیات های مستقیم اصلاحی ۳۱/ ۰۴/ ۱۳۹۴ :

” در کلیه مواردی که مودی یا نماینده او که به موجب مقررات این قانون از بابت پرداخت مالیات مکلف به تسلیم اظهارنامه مالیاتی است چنانچه نسبت به تسلیم آن در موعد مقرر اقدام نکند، مشمول جریمه غیرقابل بخشودگی معادل سی درصد مالیات متعلق برای اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل موضوع این قانون و ده درصد مالیات متعلق برای سایر مودیان می‌باشد”.
نکته :
حکم این ماده درمورد درآمدهای کتمان شده و اطلاعات معاملات و درآمد ها، توسط مودی حقیقی یا حقوقی در اظهارنامه‌های تسلیمی و یا هزینه‌های غیر واقعی اعلام شده در اظهارنامه به استناد فاکتورهای صوری و غیره نیز جاری است.

ماده ۱۹۳ قانون مالیات های مستقیم:
” نسبت به مودیانی که به موجب این قانون و مقررات مربوط به آن مکلف به نگهداری دفاتر قانونی می باشند در صورت عدم تسلیم ترازنامه و حساب سود و زیان یا عدم ارائه دفاتر مشمول جریمه‌ معادل بیست درصد مالیات برای هر یک از موارد مذکور خواهند بود”.
ماده ۱۹۴ قانون مالیات های مستقیم:
اختلاف بیش از ۱۵% در درآمد مشمول مالیات مشخصه قطعی با رقم اظهار شده از طرف مودی
” مودیانی که اظهارنامه آنها در اجرای مقررات ماده ۱۵۸ این قانون رسیدگی می گردد، در صورتی که درآمد مشمول مالیات مشخصه قطعی با رقم اظهار شده از طرف مودی بیش از پانزده درصد اختلاف داشته باشد علاوه بر تعلق جرایم مقرر مربوطه که قابل بخشودن نیز نخواهد بود تا سه سال بعد از ابلاغ مالیات قطعی از هر گونه تسهیلات و بخشودگی‌های مقرر در قانون مالیات‌ها نیز محروم خواهند بود” .
نکته:
جرایم عدم تسلیم اظهارنامه، قابل شکایت در هیات های حل اختلاف رسیدگی به شکایت مودیان و شورای عالی مالیاتی و دیوان عدالت اداری نیست.

مرتبط بخوانید : مجازات شراب خواری : حکم قانون چیست؟!

جمع بندی جرایم مالیاتی :
• پرداخت مالیات پس از سررسید معادل دو نیم درصد‏ به ازای هر ماه (ماده ۱۹۰)
• عدم تسلیم اظهارنامه اشخاص حقوقی ۳۰٪‏ و اشخاص حقیقی ۱۰٪‏ (ماده ۱۹۲)
• عدم تسلیم ترازنامه و حساب سود وزیان و عدم ارائه دفاتر ۲۰٪‏ مالیات متعلقه برای هر کدام (ماده ۱۹۳)
• عدم تسلیم هر کدام از موارد ماده فوق در دوره معافیت موجب عدم استفاده از معافیت در سال مربوطه است (تبصره ماده ۱۹۳)
• اختلاف بیش از۱۵٪‏ درآمد ابرازی با درآمد قطعی در اجرای ماده ۱۵۸ ، لغو بخشودگی تا ۳ سال و دریافت جرایم (ماده ۱۹۴)
• اظهارات خلاف واقع به قصد فرار از پرداخت مالیات برای ۳ سال متوالی به حبس از۳ ماه تا ۲ سال ومحرومیت از کلیه معافیت ها و بخشودگی ها(ماده ۲۰۱)
• عدم پرداخت یا تقسیط بدهی پس از ابلاغ برگ اجرایی معادل ۱۰٪‏ جمع بدهی مالیاتی و جرایم متعلقه(ماده ۲۱۱)

اظهارنامه مالیاتی، فرم الکترونیکی است‌ که توسط سازمان امور مالیاتی تهیه و به صورت رایگان در اختیار مؤدیان قرار می گیرد. اظهارنامه‌ های ارائه شده، بسته به اینکه صاحبان مشاغل شامل کدام ‌یک از بندهای ماده ۹۵ قانون مالیات‌های مستقیم باشند، محتوای متفاوتی خواهند داشت.

نکات مهم در خصوص اظهارنامه مالیاتی

ماده ۹۳ قانون مالیات‌های مستقیم مقرر می دارد:
” درامدی که اشخاص حقیقی از طریق اشتغال به مشاغل یا عناوین دیگر در ایران تحصیل می نمایند، بعد از کسر معافیت‌های مالیاتی مشمول مالیات بر مشاغل است. درآمد مشمول مالیات مؤدیان عبارت است از: کل فروش کالا و خدمات به اضافه سایر درآمدهای آنان که مشمول مالیات فصول دیگر شناخته نشده، پس از کسر هزینه‌ها و استهلاکات مربوطه طبق مقررات فصل هزینه‌های قابل قبول و استهلاکات.
تقسیم بندی صاحبان مشاغل به شرح ذیل است:

گروه اول، شامل صاحبان مشاغلی است که به موجب قانون مالیات‌های مستقیم، مکلف به ثبت فعالیت‌های شغلی خود در دفاتر روزنامه و کل موضوع قانون تجارت هستند طبق قانون باید دفترهای ذکر شده و اسناد و مدارک لازم را با رعایت اصول و موازین پذیرفته شده در حسابداری نگهداری نمایند. مالکان کارتهای بازرگانی و تمام صادرکنندها و واردکننده ها، دارندگان معادن و صاحبان مؤسسات حسابرسی در این گروه جای دارند.

گروه دوم، در برگیرنده مشاغلی است که طبق قانون مالیاتهای مستقیم مکلف به ثبت فعالیت‌ های مشاغل خویش در دفاتر درآمد و هزینه هستند. این دفاتر از طرف سازمان امور مالیاتی کشور تهیه و در دسترس مودیان این بند قرار می‌گیرد. وکلا و پزشکان و ارائه دهندگان امور خدماتی جزء این گروه می باشند.
گروه سوم، شامل کلیه صاحبان مشاغلی است که مشمول گروه اول و دوم نمی باشند. این مشاغل مکلف می باشند صورت وضعیت درآمد و هزینه خود را بر اساس نمونه‌ صورت وضعیت تعیین شده از طرف سازمان امورمالیاتی کشور نگهداری نموده و اسناد و مدارک مثبته کافی، برای تشخیص میزان درآمد مشمول مالیات خود را به سازمان و ادارات مالیاتی ارائه نمایند.

اظهارنامه مالیاتی

اظهارنامه مالیاتی

مهلت ارائه اظهارنامه مالیاتی:

صاحبان مشاغل ذکر شده مکلف هستند تا پایان تیرماه هر سال، اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی را برای سال قبل تنظیم و به سازمان ارسال نمایند. ارسال بعد از تاریخ مقرر در قانون به منزله عدم ارسال محسوب می گردد.
اظهارنامه مالیاتی برای صاحبان مشاغل ذکر شده برای هر کدام از گروه های اول، دوم و سوم شامل موارد زیر می باشد:

مرتبط بخوانید : کلاهبرداری و انتقال مال غیر : نکات مهمی که باید بدانید!

موارد لازم برای گروه اول:
۱ – اطلاعات هویتی مودی و اطلاعات ادرس محل فعالیت.
۲- اطلاعات مجوزهای اقتصادی اعم از کارت بازرگانی.
۳- درآمد مشمول مالیات، بخشودگی های مالیاتی، معافیت‌های قانونی و مالیات متعلق.
۴- موجودی مواد و کالا در اول و پایان دوره.
۵- میزان واردات و صادرات کالاها.
۶- صورت حساب سود و زیان.
۷- ترازنامه.
۸- اطلاعات کلیه شرکا در صورت داشتن شریک.
۹- اطلاعات حساب‌های بانکی مرتبط با فعالیت شغلی مودی.
صاحبان مشاغل گروه دوم:
۱- اطلاعات هویتی و ادرس و اطلاعات مکان فعالیت.
۲- شماره مجوزهای فعالیت اقتصادی.
۳- درآمد مشمول مالیات، بخشودگی های مالیاتی، معافیت‌های قانونی و مالیات متعلق.
۴- موجودی مواد و کالا در اول و پایان دوره.
۵- صورت درآمد و هزینه شامل اطلاعات خرید و فروش کالا و خدمات و هزینه های مربوط به کسب.
۶- اطلاعات اموال و دارایی ها مرتبط با فعالیت شغلی.
۷- اطلاعات شرکا در صورت وجود.
۸- اطلاعات حساب‌های بانکی مرتبط با فعالیت شغلی.
مشاغل گروه سوم:
۱- اطلاعات هویتی و اطلاعات و ادرس مکان فعالیت.
۲- اطلاعات مجوزهای فعالیت اقتصادی.
۳- درآمد مشمول مالیات، بخشودگی های مالیاتی، معافیت‌های قانونی و مالیات متعلق.
۴- صورت درآمد و هزینه، اطلاعات خرید، فروش کالا و خدمات و هزینه های مربوط.
۵- اطلاعات کلیه شرکاء در صورت وجود.
۶- اطلاعات حساب‌های بانکی مرتبط با فعالیت شغلی.

اظهارنامه مالیاتی

اظهارنامه مالیاتی

تبصره :
” در صورتی که هر یک از اقلام اطلاعاتی فرم اظهارنامه مالیاتی “صاحبان مشاغل” برای هریک از مودیان فاقد موضوعیت باشد عدم تکمیل آن خللی به اعتبار اظهارنامه وارد نخواهد کرد”.
ماده ۴ قانون مالیاتهای مستقیم:
” مودیان موضوع این آیین ‌نامه مکلفند اظهارنامه مالیاتی خود را برای هر سال مالیاتی به صورت انفرادی یا مشارکتی در موعد مقرر قانونی به صورت الکترونیکی از طریق درگاه های الکترونیکی سازمان امور مالیاتی تسلیم نمایند. سازمان می تواند در مواردی که مقتضی بداند تسلیم اظهارنامه غیر الکترونیکی را بپذیرد”.
تبصره :
تسلیم اظهارنامه در اجرای ماده ۶۷۷ قانون مورد پذیرش می باشد.
صورت حساب نوع اول و دوم مربوط به مودیان موضوع این آیین‌نامه در خصوص فروش کالا و یا ارائه خدمات به شرح زیر باید تنظیم و ارائه گردد:
بند یک:
صورت حساب نوع اول دارای شماره سریال چاپی یا ماشینی، تاریخ و اطلاعات هویتی مودی شامل نام، نام خانوادگی یا نام شخص حقوقی، شماره اقتصادی، نشانی کامل و کد پستی فروشنده و خریدار و مشخصات کالا یا خدمات ارائه شده و مبلغ آن است و باید شناسه کالا در صورت حساب معاملات حتما درج گردد.
تبصره :
در صورت فروش به مصرف ‌کننده نهایی، درج مشخصات خریدار از نظر این آیین نامه الزامی نمی باشد.
بند ۲ :
صورت حساب نوع دوم که اختصاصا در خصوص استفاده از سامانه صندوق مکانیزه فروش صادر می گردد و باید دارای شماره سریال چاپی، تاریخ و شامل اطلاعات هویتی شامل نام، نام خانوادگی یا نام شخص حقوقی، شماره اقتصادی، ادرس پستی فروشنده و مقدار و مبلغ کالا یا خدمات ارائه شده است.
بند ۳ :
صورت حساب نوع سوم الکترونیک بوده، دارای شماره سریال چاپی، تاریخ و در بردارنده اطلاعات هویتی شامل نام، نام خانوادگی یا نام شخص حقوقی شماره اقتصادی، ادرس پستی فروشنده و خریدار، مشخصات کالا یا خدمات ارائه شده، مقدار و مبلغ آن بوده و از طریق سامانه ثبت برخط معاملات صادر و دارای کد رهگیری سازمان امور مالیاتی کشور می باشد.
در خصوص بندهای یک تا سه، تا زمانی که شماره اقتصادی صادرنشده است قید شماره یا شناسه ملی در صورت حساب، الزامی می باشد.
تبصره :
سازمان امور مالیاتی می‌تواند تمام یا برخی از مودیان موضوع این آیین نامه را با اعلام کتبی به مودی ذیربط، حداکثر تا شش ماه پس از پایان هر سال مالیاتی، از ابتدای سال مالی بعد، به صدور صورت حساب نوع سوم مکلف نماید.

مرتبط بخوانید: مالیات بر ارث و نحوه محاسبه آن

جهت دریافت مشاوره و خدمات مالیاتی و پاسخگویی به سوالات و مشکلات خویش با ما در ارتباط باشید.
آمنه آقاعلی – وکیل و مشاور مالیاتی

اموال معاف از مالیات بر ارث چه مواردی هستند؟! بر اساس اصلاحات قانون جدید مالیاتی، تعدادی از اموال از پرداخت مالیات معاف شده اند که نیازمند بررسی و توضیح می باشد.در این نوشته تلاش شده است که این معافیت های مالیاتی به تفکیک بررسی شود.

اموال معاف از مالیات بر ارث

اموالی که از پرداخت مالیات بر ارث معاف هستند، عبارتند از:

  • وجوه بازنشستگی و وظیفه و پس‌انداز خدمت و مزایای پایان خدمت، مطالبات مربوط به خسارت اخراج بازخرید خدمت و مرخصی استحقاقی استفاده ‌نشده و بیمه‌های اجتماعی و نیز وجوه پرداختی توسط مؤسسات بیمه یا بیمه‌ گزار و یا کارفرما از قبیل انواع بیمه‌های عمر و زندگی، خسارت فوت و همچنین دیات و مشابه آن‌ها حسب مورد که یک جا و یا به ‌طور مستمر به ورثه متوفی پرداخت می‌شود.
  • اموالی که برای سازمان‌ها، مؤسسات و نهادهای مذکور در ماده (۲) قانون مالیات‌های مستقیم مورد وقف یا نذر یا حبس واقع شود البته به‌ شرط تأیید سازمان‌ها و نهادهای مذکور.
  • اثاثیه منزل محل سکونت متوفی
  • اموالی که جزء ماترک متوفی بوده و طبق قوانین یا احکام خاص، مالکیت آنها سلب و یا بصورت بلاعوض در اختیار اشخاص موضوع ماده (۲) قانون مالیات‌ها قرارگیرد با تأیید اشخاص مزبور مشمول مالیات بر ارث نیستند.

مرتبط بخوانید: آموزش کامل تغییر سن شناسنامه

قبل از اصلاحات قانون مالیاتی، وراث مجبوربودن که قبل از انتقال اموال مالیات بر ارث آن‌ها را به سازمان امور مالیاتی پرداخت کنند که این امر مشکلاتی را برای وراث متوفی ایجاد کرده بود. با تصویب قانون جدید این نقیصه قانونی برطرف شده، بدین ترتیب که تنها زمانی که اموال متوفی انتقال می‌یابد، مالیات آن هم وصول می‌شود و امکان صدور گواهی پرداخت مالیات برای هر یک از اموال متوفی به‌ صورت مجزا فراهم شده است.

به موجب قانون جدید مالیاتی، درصورتی ‌که ارزش روز کلیه ماترک متوفی کمتر از دیون محقق، واجبات مالی و عبادی و هزینه کفن ‌و دفن وی باشد، اموال و دارایی‌های متوفی مشمول مالیات موضوع ماده (۱۷) قانون مالیات‌ها نخواهد شد و مالیات‌های پرداختی ماده مذکور با ارائه اسناد و مدارک مثبته به پرداخت ‌کننده مسترد می گردد. درصورتی ‌که ارزش روز ما ترک بیشتر از دیون محقق متوفی، واجبات مالی و عبادی و هزینه‌های کفن ‌و دفن باشد، در این صورت موارد مزبور به ترتیب از ارزش روز اموال و دارایی‌های موضوع ‌بندهای (۱)، (۲)، (۳)، (۴) و (۵) ماده (۱۷) قانون مذکور کسر و مازاد ما ترک به مأخذ مقرر در ماده مزبور مشمول مالیات خواهد شد و اضافه‌ مالیات‌های پرداختی موضوع ماده (۱۷) با ارائه اسناد و مدارک مثبته به پرداخت ‌کننده مسترد خواهد شد.

اموال معاف از مالیات

اموال معاف از مالیات

همچنین درصورتی‌ که کل ماترک یا بخشی از آن مطابق بندهای الف و ب مشمول مالیات نبوده، اداره امور مالیات موظف است گواهی لازم مبنی بر بلا مانع بودن ثبت یا انتقال یا پرداخت یا تحویل اموال و دارایی غیرمشمول مالیات متوفی به وراث را حسب موارد مذکور در ماده (۱۷) قانون مالیات‌های مستقیم به‌ طرفیت مراجع ذیربط صادر نماید. همچنین بدهی متوفی در صورتی که مستند به مدارک و اسناد مثبته قانونی بوده و اصالت آن مورد تأیید سازمان امور مالیاتی صلاحیت‌ دار قرار گیرد، قابل کسر از ما ترک خواهد بود. براساس تبصره (۲) ماده (۱۷) قانون مالیات‌ها، نرخ‌های مذکور فقط برای طبقه اول در نظر گرفته ‌شده و چنانچه وراث شامل طبقه دوم و سوم باشند، نرخ‌های مذکور در این ماده به ترتیب دو و چهار برابر خواهند شد.

معافیت های مالیاتی بورس و سهام بورسی

ماده ۱۴۳ در خصوص اموال معاف از مالیات :

معادل ده درصد (۱۰%) از مالیات بر درآمد حاصل از فروش کالاهایی که در بورس به فروش می رسد و ده درصد (۱۰%) از مالیات بر درآمد شرکت هایی که سهام آن ها برای معامله در بورس های داخلی یا خارجی پذیرفته می شود و پنج درصد (۵%) از مالیات بر درآمد شرکت هایی که سهام آن ها برای معامله در بازار خارج از بورس داخلی یا خارجی پذیرفته می شود ، از سال پذیرش تا سالی که از فهرست شرکت های پذیرفته شده در این بورس ها یا بازار ها حذف نشده اند با تایید سازمان بخشوده می شود.

شرکت هایی که سهام آن ها برای معامله در بورس های داخلی یا خارجی یا بازار های خارج از بورس داخلی یا خارجی پذیرفته شود در صورتی که در پایان دوره مالی به تایید سازمان حداقل بیست درصد (۲۰%) سهام شناور آزاد داشته باشند ، معادل دو برابر معافیت های فوق از بخشودگی مالیاتی برخوردار می شوند.

تبصره ۱ : از هر نقل و انتقال سهام و سهم الشرکه و حق تقدم سهام و سهم الشرکه شرکا در سایر شرکت ها مالیات میزان چهار درصد (۴%) مالیات از ارزش اسمی آن ها وصول می شود و وجه دیگری به عنوان مالیات بر درآمد نقل و انتقال سهام مطالبه نخواهد شد.

انتقال دهندگان سهام و سهم الشرکه و حق تقدم سهام مکلفند قبل از انتقال، مالیات متعلق را به حساب سازمان امور مالیاتی کشور واریز کنند. اداره ثبت یا دفاتر اسناد رسمی مکلفند در موقع ثبت تغییرات یا تنظیم سند انتقال حسب مورد گواهی پرداخت مالیات متعلق را اخذ و ضمیمه پرونده مربوط به ثبت یا انتقال کنند.

تبصره ۲ : در شرکت های سهامی پذیرفته شده در بورس (سهامی عام) به اندوخته آنها مالیات مقطوع به نرخ نیم درصد تعلق می گیرد و این درآمد مشمول مالیات دیگری نخواهد بود.

شرکت ها مکلف اند بعد از ثبت افزایش سرمایه شرکت تا پایان ماه، مالیات را به حساب سازمان امور مالیاتی کشور واریز کنند.

اموال معاف از مالیات

اموال معاف از مالیات : معافیت مالیاتی سود سهام و سایر سودها

ماده ۱۴۵ در خصوص اموال معاف از مالیات :

سود دریافتی به هر عنوان در موارد زیر از پرداخت مالیات معاف است :

۱- سود متعلق به سپرده های مربوط به کسور بازنشستگی و پس انداز کارمندان و کارگران نزد بانک های ایرانی در حدود مقررات استخدامی مربوطه.

۲- سود یا جوایز متعلق به حساب های پس انداز و سپرده های مختلف نزد بانک های ایرانی یا موسسات اعتباری غیر بانکی مجاز.این معافیت شامل سپرده هایی که بانک ها یا موسسات اعتباری غیر بانکی مجاز نزد هم سپرده می گذارند نخواهد بود.

۳- جوایز متعلق به اوراق قرضه دولتی و اسناد خزانه.

۴- سود پرداختی بانک های ایرانی به بانک های خارج از ایران بابت اضافه برداشت و سپرده ثابت به شرط معامله متقابل.

۵- سود و جوایز متعلق به اوراق مشارکت.

مرتبط بخوانید: وکالت در طلاق چیست؟!

تبصره : در مواردی که در قانون مالیات های مستقیم به بانک ها اشاره می شود ، امتیازات ، تسهیلات ، ترجیحات و تکالیف ذکر شده شامل موسسات اعتباری غیر بانکی که به موجب قانون یا با مجوز بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تاسیس شده اند یا می شوند و صندوق ضمانت سرمایه گذاری صنایع کوچک، صندوق حمایت از تحقیقات و توسعه صنایع الکترونیک ، صنایع دریایی و بیمه سرمایه گذاری فعالیت های مدنی و صندوق حمایت از توسعه سرمایه گذاری در بخش کشاورزی نیز خواهد شد.

میزان معافیت‌های مالیات بر حقوق در سال ۹۸ :

بر اساس بخشنامه سازمان امور مالیاتی با توجه به مقررات بند الف تبصره ۶ قانون بودجه سال ۱۳۹۸ کل کشور سقف معافیت مالیاتی حقوق در سال ۹۸، سالانه ۳۳ میلیون تومان اعلام شد.

بند ۲:

همچنین نرخ مالیات بر کل درآمد کارکنان دولتی و غیر دولتی اعم از حقوق و مزایای فوق العاده و کارانه مازاد بر معافیت مذکور تا یک و نیم برابر آن مشمول مالیات سالانه ۱۰ درصد و نسبت به مازاد یک و نیم برابر تا دو و نیم برابر آن مشمول مالیات سالانه ۱۵ درصد و نسبت به مازاد دو و نیم برابر تا چهار برابر آن مشمول مالیات سالانه ۲۰ درصد و نسبت به مازاد ۴ برابر تا ۶ برابر مشمول مالیات ۲۵ درصد و نسبت به مازاد ۶ برابر ۳۵ درصد می باشد.

اموال معاف از مالیات

اموال معاف از مالیات

اموال معاف از مالیات : معافیت مالیات بر درآمد در سال ۹۹:

 نحوه دریافت مالیات در سال ۹۹ مانند سال ۹۸ پیش‌بینی شده است؛ به طوری که برای حقوق‌ به صورت پلکانی تا ۳۵ درصد مالیات اعمال می‌شود، با این تفاوت که در سال ۹۸ حقوق‌های کمتر از دو میلیون و ۷۵۰ هزار تومان از مالیات معاف بودند و در سال نود و نه ۲۵۰ هزار میلیارد تومان به این معافیت مالیاتی افزوده شده و تا سقف سه میلیون تومان در ماه رسیده است.

بنابراین در سال ۱۳۹۹، نرخ مالیات بر کل درآمد کارکنان دولتی و غیر دولتی اعم از حقوق و مزایای فوق‌العاده و کارانه مازاد بر معافیت سه میلیونی، تا ۱.۵ برابر مشمول مالیات سالانه ۱۰ درصد، نسبت به مازاد ۱.۵ برابر تا ۲.۵ برابر آن مشمول مالیات ۱۵ درصد و نسبت به مازاد ۲.۵ برابر تا چهار برابر آن مشمول مالیات ۲۰ درصد می‌شود.

همچنین مالیات برای نسبت به مازاد چهار برابر تا شش برابر مشمول مالیات ۲۵ درصد و نسبت به مازاد شش برابر ۳۵ درصد است.

دفتر وکالت آمنه اقاعلی وکیل پایه یک دادگسستری با همکاری تیمی از بازنشستگان با تجربه اداره مالیات، آماده ارائه خدمات مشاوره و وکالت در دعاوی مالیاتی می باشد.

جهت مشاوره در زمینه اموال معاف از مالیات و دیگر مشاوره های حقوقی و مالیاتی با ما در تماس باشید. به گرمی پاسخگوی شما هستیم.

اعسار چیست ؟ دعاوی اعسار از متداولترین پرونده ها در دادگاه ها است زیرا اکثر دعاوی مالی در نهایت ختم به طرح دعوای اعسار و تقسیط محکوم به می گردد. بنابراین در این مقاله به تعریف اعسار، انواع آن، بررسی شرایط دادخواست، نحوه رسیدگی به حکم اعسار پرداخته و در نهایت نمونه ایی از لایحه دفاعیه جهت بهره برداری کاربران عزیز ارائه می گردد.

اعسار چیست ؟

در پاسخ به این سوال که اعسار چیست ابتدا معنی لغوی آن را برای شما توضیح می دهیم. اعسار در معنای لغوی عبارت است از دشواری، سختی و نداشتن. در اصطلاح حقوقی وضعیت شخص بدهکاری است که اولا تاجر نیست ثانیا اموال و سرمایه کافی ندارد یا درشرایطی قرار دارد که امکان دسترسی به اموال و داراییش فراهم نیست (مثلا اموال ایشان بابت بدهی طلبکاران سابق توقیف شده است) بنابراین از نظر قانونی این شخص معسر بوده یا به طور مطلق قادر به پرداخت بدهی نیست یا به صورت یکجا نمی تواند تمام آن را پرداخت نماید.

اعسار چیست

اعسار چیست

بعلاوه اعسار شامل عدم توانایی پرداخت هزینه های دادرسی طرح دعوا یا عدم تمکن مالی برای پرداخت محکوم به است.

حکم قطعی هم می تواند یک حکم حقوقی یا جزای نقدی و دیه یا رد مالی باشد که در محکومیت های کیفری صادر شده است یا اجراییه ایی که توسط مراجعی صادر می شود که باید توسط اجرای احکام دادگستری اجرا گردد. به عنوان مثال اعسار نسبت به محکوم به رای داور.

مرتبط بخوانید: ارث و تقسیم ترکه

نکته:

چنانچه تاجری مدعی عدم تمکن مالی باشد باید دعوای ورشکستگی در دادگاه مطرح کند. در صورت پذیرش ادعا و صدور حکم ورشکستگی، از پرداخت هزینه‌های دادرسی یا محکوم به معاف شده یا پرداخت، تقسیط می شود.

شرایط قانونی لازم برای طرح دادخواست اعسار و تقسیط محکوم به:

  • شرط اولیه برای دریافت حکم عجز از پرداخت بدهی، این است که حتما باید بدهکار بودن شخص ثابت شده باشد یعنی طلبکارعلیه او طرح دعوا کرده، حکم به نفع وی صادر و قطعی شده و اجرائیه از طرف دادگاه بدوی علیه محکوم علیه صادر شود.

بنابراین هیچ کس نمی تواند ابتدائا و بدون اینکه حکمی علیه وی صادر یا حداقل دعوایی علیه وی مطرح شده باشد، از دادگاه تقاضای صدور حکم اعسار نماید.

  • برای اینکه حکم جلب صادر نشود، محکوم علیه باید حداکثر ظرف سی روز از تاریخ ابلاغ اجراییه دعوای اعسار را با معرفی اموال منقول و غیرمنقول مطرح نماید.

مدارک مورد نیاز:

  • دادخواست
  • استشهادیه و شهادت کتبی حداقل دو نفر که از وضعیت مالی شخص به خوبی اطلاع دارند.
  • صورت کلیه اموال منقول و غیرمنقول، دارایی ها، شماره حسابهای بانکی و کلیه معاملات صورت گرفته ظرف یکسال قبل از طرح دعوای اعسار.
  • حکم قطعی که نسبت به آن تقاضای عدم تمکن پرداخت صورت گرفته است.

دادگاهی که به دعوای اصلی رسیدگی می کند یا حکم اولیه را صادر نموده، به ادعای ناتوانی در پرداخت خارج از نوبت رسیگی می نماید.

عجز از پرداخت هزینه دادرسی:

دراین خصوص می توان تقاضا را یا در دادخواست به همراه خواسته اصلی مطرح کرد یا دردادخواست جداگانه اقامه نمود. دادگاه ابتدائا به تقاضای اعسار رسیدگی و در مورد آن حکم قبول یا رد صادر می کند و سپس وارد رسیدگی نسبت به خواسته اصلی می شود. شهادت دو شاهد در دادگاه الزامی است. در صورت صدور حکم رد اعسار و قطعی شدن آن، مدیر دفتر برای خواهان اخطار رفع نقص برای پرداخت هزینه دادرسی صادر و خواهان مکلف است ظرف مدت ۱۰ روز از تاریخ ابلاغ، نسبت به پرداخت هزینه دادرسی اقدام کند، در غیراینصورت دادخواست رد می شود.

نکته مهم در اعسار:

برای هر دعوا معافیت از هزینه دادرسی باید جداگانه اخذ شود مگر آن که خواهان چند دعوا را به طورهمزمان علیه یک نفر مطرح کند که اگر اعسار در یک دعوی پذیرفته شود در دعاوی دیگری که مطرح شده نیز قابل استفاده است.

مرتبط بخوانید: امور مربوط به شرکتها

نحوه رسیدگی دادگاه اعسار:

بعد ازثبت دادخواست و ارجاع آن به شعبه صادر کننده رای بدوی، وقت رسیدگی تعیین و به طرفین پرونده ابلاغ می شود و در ابلاغیه به خواهان اخطار می گردد که شهود خود را در دادگاه حاضر نماید. بعد ازاستماع شهادت شهود و بررسی دفاعیات طرفین و در صورت لزوم استعلام در مورد اموال خواهان، در نهایت یا ادعا از نظر قاضی محرز نیست و در نتیجه دعوا رد می‌شود؛یا فرد به طورمطلق معسر شناخته شده وحکم به معافیت از پرداخت صادر و یا اگراز نظر دادگاه اعسار نسبی محرز شود از پرداخت یکجا معاف و به پرداخت مبلغی به عنوان پیش قسط و اقساط معین،‌ حکم به تقسیط داده می‌شود.

بنابراین حکم اعسار به دو صورت صادر می گردد:

  • اعسار مطلق، یعنی وضعیت مالی فرد به گونه ای است که تحت هیچ شرایطی نمی تواند بدهی خود را بدهد که در صورت اثبات ادعا معسر به صورت مطلق، معاف از پرداخت بدهی است تا اینکه تغییری در وضعیت مالی وی ایجاد گردد.
  • اعسارنسبی یا پرداخت به تقسیط ، فرد توانایی مالی پرداخت بدهی را به صورت یک جا ندارد اما می تواند به صورت اقساط و در چند نوبت آن را بپردازد تا کل دین تسویه گردد.

نکته:

اگر موضوع خواسته اعسار مطلق باشد، ولی دادگاه اعسار به تقسیط را تشخیص دهد، رای به تقسیط اشکال قانونی ندارد و خارج از خواسته نیست. اما اگرخواسته،‌ تقسیط محکوم‌به باشد، دادگاه حق ندارد به اعسار مطلق رای دهد، چرا که کسی که دادخواست تقسیط می‌دهد، حداقل به ملائت خود در حد تقسیط  اقرار کرده است.

اعسار چیست

اعسار چیست

نمونه لایحه دفاعیه:

ریاست محترم شعبه …

….حسب استعلامات متعدد صورت گرفته توسط خواندگان در پرونده اجرایی که منتهی به حکم جلب شده، هیچ مال منقول یا غیر منقولی به نام موکل وجود نداشته ودر حال حاضر نیز اموالی ندارد .

علاوه بر ادله موجود در پرونده از جمله شهادت شهود، مدارک پزشکی دال بر بیماری موکل، پاسخ استعلامات واصله مبنی بر عدم وجود مال منقول و غیرمنقول، حسب دادنامه شماره ۷٫٫٫٫٫۹۸۰صادره از شعبه …مجتمع بعثت اعسار موکل اثبات و احراز گشته است . اگر چه محکوم له آن شخص دیگری است و لیکن وضعیت اعسار قابل تجزیه نیست و منطقی نیست که خواهان نسبت به یک محکوم له معسر باشد و نسبت به محکوم له دیگری دارای ملائت!!!

لذا نظر به مطالب معروضه و با عنایت به اینکه خواهان سالیان طولانی است که از کارافتاده و تحت تکفل پدرشان هستند ، توانایی تامین هزینه های خویش را ندارد، قادر به کار کردن نیست و خواندگان نیز به این موضوع کاملا واقف می باشند(زیرا اشخاص غریبه با وضع زندگی موکل نبوده بلکه عمو و عمه های ایشان هستند که متاسفانه همان بی مهری که در حق پدرشان روا داشتند اکنون در حق موکل روا می دارند) ونیز شهادت شهود با توسل به آیه ۲۸۰ سوره بقره که دستور مهلت دادن به معسر تا حصول گشایشی در وضع اقتصادی او می دهد “و ان کان ذو عسره فنظره الی میسره” و مواد ۶و۱۱ قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب ۱۳۹۴و سایر قوانین مربوطه تقاضا دارم ضمن پذیرش اعسار از پرداخت یکجای محکوم به، با در نظرگرفتن هزینه های درمانی و وضعیت مالی موکل، اقساط منصفانه ایی جهت پرداخت محکوم به تعیین گردد.

قانون جدید مالیات بر ارث

قانون جدید مالیات بر ارث در فروردین ماه ۱۳۹۵ تصویب و در نحوه تعیین مالیات برای اموال به جا مانده از متوفی تغیییرات عمده و مثبتی به وجود آورده است. بنابراین در این مقاله نحوه تعیین مالیات ، درصد مالیات بر ارث اموال و دارایی های مختلف باقی مانده از متوفی (ماترک) به تفکیک بررسی می گردد.

آنچه در این مقاله می خوانید:

  • بررسی معیارهای تعیین نرخ مالیات بر ارث در قانون جدید .
  • تعیین وراث طبقات اول تا سوم.
  • ارزش معاملاتی املاک چیست؟
  • میزان مالیات بر ارث ملک تجاری چقدر است؟
  • درصد مالیات اجناس و اموال مغازه متوفی چقدر است؟
  • مالیات بر ارث خانه و آپارتمان مسکونی چه میزان است؟
  • مالیات بر ارث املاک اداری یا واحدهای صنعتی چند درصد است؟
  • آیا به سپرده های بانکی نیز مالیات تعلق می گیرد؟
  • نرخ مالیات بر ارث خودرو و سایر وسایل نقلیه موتوری چقدر است؟

معیار تعیین نرخ مالیات بر ارث در قانون جدید چیست؟

قانون جدید مالیات بر ارث میزان مالیات را نسبت به قانون سابق تعدیل نموده و نرخ منصفانه تری را معین نموده است. معیار تعیین درصد مالیات بر ارث در این قانون، درجه نسبت وراث با متوفی و نوع اموال باقی مانده است. به طوری که وراث طبقه اول مالیات کمتری نسبت به طبقه دوم و سوم پرداخت نموده و وراث طبقه سوم بیشترین مالیات را باید بپردازند.

مرتبط بخوانید : اعسار چیست؟ شرایط قبول آن و نکات مهم که باید بدانید!

وراث طبقات اول تا سوم چه کسانی هستند؟

به موجب ماده ۱۸ قانون مالیاتهای مستقیم طبقات وراث عبارت است از:

  • طبقه اول : پدر، مادر، زن، شوهر، فرزندان و فرزندان آنها.
  • طبقه دوم : اجداد، برادر، خواهر و فرزندان آنها.
  • طبقه سوم: عمو، عمه، دایی، خاله و فرززندان آنها .
قانون جدید مالیات بر ارث

قانون جدید مالیات بر ارث

تعریف ارزش معاملاتی مالیاتی:

به موجب ماده ۶۴ قانون مالیاتهای مستقیم، جهت تعیین ارزش معاملاتی املاک ( که باید برای آنها مالیات تعیین شود)، کمیسیونی ۵ نفره متشکل از نمایندگان سازمان امورمالیاتی کشور، وزارت راه، شهرسازی یا جهاد کشاورزی، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و شورای اسلامی شهر تشکیل و ملک ارزش گذاری می گردد.

میزان مالیات بر ارث مغازه یا همان ملک تجاری چقدر است؟

مالیات بر ارث ملک تجاری صرفنظر از اینکه موضوع تجارت و شغل چیست به شرح زیر محاسبه می گردد:

در صورتی که تاریخ فوت تا پایان سال ۱۳۹۴ باشد مالیات آن (۳۵ درصد) می باشد و در مورد املاک تجاری که تاریخ فوت مالک از ابتدای سال ۱۳۹۵ باشد، مالیات آن برای وراث طبقه اول (۳ درصد) طبقه دوم (۶ درصد) و طبقه سوم (۱۲درصد) است که بر مبنای قیمت براورد شده توسط کارشناس اداره مالیات به قیمت معامله ای ملک تعیین می شود.

نکته:

کلیه مغازه ها اعم از اینکه دارای سرقفلی بوده و یا فاقد آن باشد جزو املاک تجاری محسوب می گردند.

آیا به اجناس و اموال مغازه نیز مالیات بر ارث تعلق می گیرد؟

بله. تمامی اجناس و اموال داخل مغازه توسط کارشناس ارزیابی و مالیات بر ارث این اموال برای وراث طبقه اول(۱۰ درصد)، وراث طبقه دوم (۲۰ درصد) و طبقه سوم (۴۰درصد) می باشد. این مالیات جدای از مالیات مغازه محاسبه و دریافت می شود.

مالیات بر ارث خانه و آپارتمان مسکونی چه میزان است؟

میزان مالیات این دسته از املاک برای وراث طبقه اول ( 5/۷ درصد)، وراث طبقه دوم( ۱۵ درصد) و طبقه سوم (۳۰ درصد) ارزش معاملاتی روز است که توسط کارشناس اداره مالیات تعیین می گردد.

مالیات بر ارث املاک اداری یا واحدهای صنعتی چند درصد است؟

نسبت به طبقه اول (۳ درصد ارزش معاملاتی) ، طبقه دوم (۶ درصد ارزش معاملاتی) و طبقه سوم (۱۲درصد ارزش معاملاتی) است.

مالیات بر ارث زمینهای کشاورزی، باغات و زمینهای فاقد کشت (بایر) چگونه محاسبه می گردد؟

وراث طبقه اول ( ۵/۷ درصد)، وراث طبقه دوم( ۱۵ درصد) و طبقه سوم (۳۰ درصد) بر مبنای ارزش معاملاتی روز.

مرتبط بخوانید : کلاهبرداری و انتقال مال غیر : نکات مهمی که باید بدانید!

آیا به سپرده های بانکی نیز مالیات تعلق می گیرد؟

بله. بر اساس بند الف ماده ۱۷ قانون مالیاتهای مستقیم، از سپرده های بانکی شخص متوفی ۳ درصد مالیات ارث کسر و سپس سپرده به وراث مسترد می شود.

برخلاف قانون سابق که اگر فوت قبل از سال ۹۵ باشد ۸۰ درصد سپرده ها از مالیات معاف و تنها به ۲۰ درصد آن مالیات تعلق می گرفت، قانون جدید این معافیت را حذف نموده و تمام سپرده مشمول مالیات می گردد.

مثلا اگر شخصی دو میلیارد تومان سپرده نقدی داشته باشد، ۶۰ میلیون تومان به عنوان مالیات ارث از مبلغ سپرده ها کسر می گردد.

نرخ مالیات بر ارث خودرو و سایر وسایل نقلیه موتوری چقدر است؟

برای طبقه اول وراث (۲ درصد) ، طبقه دوم (۴ درصد) و طبقه سوم (۸ درصد) می باشد.

در صورتی که نیازمند وکیل یا مشاوره مالیاتی در زمینه مالیات بر ارث و سایر مالیاتها هستید با ما تماس حاصل فرمایید تا تیم مالیاتی ما با همکاری بازنشستگان متبحر و با سابقه اداره مالیات راه گشای مشکلات شما عزیزان باشند.

 

 مالیات بر ارث و نحوه محاسبه نرخ مالیات از زبان وکیل و مشاور مالیاتی:

نرخ مالیات بر ارث و چگونگی پرداخت آن یکی از مسائل بسیار چالش برانگیز است که ما در این مقاله به بررسی جامع آن خواهیم پرداخت.

مالیات بر ارث چه نوع مالیاتی است؟

وقتی شخصی فوت می نماید و ورثه وی قصد انتقال اموال متوفی به نام خویش را دارند یکی از مدارک مورد نیاز برای ثبت نقل و انتقال اموال، گواهی پرداخت مالیات بر ارث است. بنابراین سوالات و ابهامات متعددی در خصوص مالیات بر ارث و نحوه محاسبه مالیات بر ارث برای مردم به وجود می آید. در این مقاله تلاش شده است که به این سوالات به صورت شفاف پاسخ داده شود. خواندن این مقاله را از دست ندهید.

آنچه در این مقاله می خوانید:

  • مالیات بر ارث چیست؟
  • چگونه گواهی پرداخت مالیات بر ارث دریافت کنیم؟
  • مالیات بر ارث چگونه محاسبه می گردد؟
  • به اموال و دارایی ها مختلف چند درصد مالیات تعلق می گیرد؟
  • چه اموالی از پرداخت مالیات معاف هستند؟
  • تفاوتهای قانون قدیم و جدید مالیات بر ارث

تعریف مالیات بر ارث

“مالیات بر ارث “حقی است که برای دولت در ماترک فرد متوفی(چه فوت واقعی باشد و یا فوت فرضی) بر مبنای قانون پیش بینی شده و یکی از انواع مالیات های مستقیم محسوب می گردد. بنابراین وراث متوفی جهت دریافت سهم الارث و انتقال ترکه به نام خویش، در ابتدا مکلف هستند حداکثر ظرف یکسال از تاریخ فوت به سازمان امور مالیاتی آخرین محل سکونت متوفی مراجعه ومیزان مالیات محاسبه و با پرداخت آن، گواهی تسویه مالیات بر ارث دریافت نمایند.این گواهی در زمانی که ورثه قصد تنظیم سند به نام خویش را داشته باشند، از جمله مدارک الزامی می باشد.

نحوه درخواست گواهی پرداخت مالیات بر ارث

در ابتدا باید داد خواست انحصار وراثت برای متوفی مطرح و با صدور گواهی انحصار وراثت از شورای حل اختلاف برای متوفی، کلیه وراث قانونی وی مشخص گردند. سپس ورثه یا نماینده قانونی آنها، به سازمان امورمالیاتی آخرین محل سکونت متوفی مراجعه و اظهارنامه مالیات بر ارث را که شامل اطلاعات متوفی و وراث، لیست اموال منقول و غیرمنقول، میزان دارایی ها و بدهی ها فرد فوت شده مانند مهریه ،وام ها،هزینه های کفن و دفن و غیره است را تکمیل نمایند.

اظهارنامه ها توسط ممیز مالیاتی رسیدگی، اموال و دارایی های ابرازی یا شناسایی شده توسط خود سازمان امور مالیاتی، به نرخ روز توسط کارشناس، ارزیابی می گردد، دیون، معافیتها،هزینه کفن و دفن و غیره از آن کسر و میزان مالیات تعیین و به وراث ابلاغ می گردد. وراث ظرف مهلت قانونی حق اعتراض به برگ تشخیص مالیاتی را دارند.بعد از قطعیت مالیات، هر یک از ورثه مکلف به پرداخت مالیات نسبت به سهم الارث خود خواهد بود.

مرتبط بخوانید : اثبات رابطه نامشروع : چه مدارکی لازم است؟!

پس از پرداخت مالیات، امکان انتقال ترکه به وراث و تنطیم سند رسمی به نام آنها یا خریداران جدید وجود دارد. بنابراین، تا زمانی که وراث نسبت به انتقال ماترک به خود یا دیگران اقدام نکنند، مالیاتی وصول نخواهد شد.

مالیات بر ارث چگونه محاسبه می گردد؟
محاسبه مالیات بر ارث

محاسبه مالیات بر ارث

نرخ مالیات، بسته به نوع ماترک و طبقه وراثت متفاوت است. مقدار مالیات برارث برحسب این‌ که ترکه متوفی به چه میزان باشد و وارث با متوفی چه نسبتی داشته باشد تعیین می گردد.

قانون مالیات‌های مستقیم وراث را به سه طبقه تقسیم نموده است:

  • طبقه اول که عبارت‌اند از پدر، مادر، زن، شوهر، فرزندان و فرزندان آنها.
  • طبقه دوم شامل اجداد، برادر، خواهر و فرزندان آنها.
  • وراث طبقه سوم نیز شامل عمو، عمه، دایی، خاله و فرززندان آنها است.

نکته: اگر در هر طبقه حتی یک نفر ورثه در حال حیات باشد، به طبقات دیگرارث تعلق نمی گیرد و وجود طبقات مقدم مانع ارث بردن طبقات موخر می گردد.

نرخ‌های اعلامی سازمان امورمالیاتی برای وراث طبقه اول است و به ترتیب برای وراث طبقه دوم، دو برابر و برای وراث طبقه سوم به چهار برابر می‌رسد.

بنابراین وراث طبق اول، مالیات کمتر و وراث طبقات دوم و سوم مالیات بیشتری پرداخت خواهند نمود.

نرخ مالیات بر ارث چقدر است؟

در حوزه مالیات برارث، قانون مالیاتهای مستقیم سابق ایرادات بی شماری داشت. مردم از رویه ناعادلانه مالیات‌ گیری گلایه مند بودند.در نتیجه این مالیات بازنگری و تعدیل صورت گرفت. اصلاحیه قانون مالیاتهای مستقیم در سال ۹۴ تصویب و از سال ۹۵ اجرایی شد. اما در خصوص متوفیان تا پایان سال ۹۴ همچنان قانون سابق اجرا می گردد.

نحوه محاسبه مالیات بر ارث

با اجرایی شدن اصلاحیه قانون مالیات‌های مستقیم در سال ۹۵، میزان مالیات بر ارث به دو صورت تعیین میگردد:

الف ) مالیات برارث درصورتیکه فوت تا پایان سال ۹۴ باشد.

براساس قانون پیشین، میزان مالیات برارث بر مبنای ارزش دارایی متوفی در زمان فوت(اموال) به شرح ذیل محاسبه می گردد:

  • متوفی و وراث مقیم ایران باشند:

تا مبلغ ۵ میلیون تومان

طبقه اول ۵ ‌درصد، طبقه دوم ۱۵ درصد، طبقه سوم ۳۵درصد.

از ۵ میلیون  تا ۲۰ میلیون تومان

طبقه اول ۱۵‌درصد ، طبقه دوم ۲۵‌درصد، طبقه سوم ۴۵‌درصد.

از ۲۰ میلیون تا ۵۰ میلیون تومان

طبقه اول ۲۵ درصد، طبقه دوم ۳۵ درصد، طبقه سوم ۵۵ درصد.

مازاد ۵۰ میلیون تومان

طبقه اول ۳۵‌درصد، طبقه دوم ۴۵‌ درصد، طبقه سوم ۶۵‌درصد.

  • متوفی و وارث مقیم خارج از ایران باشند:

۱- نسبت به اموال واقع در ایران:

در مورد اموال واقع شده در ایران، درصد میزان مالیات بر ارث  متعلقه، نسبت به افراد مقیم ایران و خارج یکسان است.

میزان مالیات برای هر طبقه به شرح ذکر شده در بالا، با همان درصد است.

۲- نسبت به اموال واقع شده در خارج از ایران:

۲۵ درصد (پس از کسر مالیات پرداخت شده در خارج از کشور)

  • اموال اتباع خارجه که در ایران واقع شده است:

برای این دسته از اموال نیز درصد مالیات  به شرح مالیات متعلق به ایرانیان مقیم و اموال واقع شده در ایران است و درصد مالیات این گروه با ایرانیان مقیم یکسان می باشد.

ب) نرخ مالیات برارث درصورتیکه فوت سال ۹۵ و بعد از آن باشد.

براساس قانون جدید، مالیات برارث برای اموال و داریی های متوفی به شرح ذیل محاسبه می گردد:

  • متوفی یا وراث ایرانی و اموال در ایران باشد:

املاک (خانه مسکونی، مغازه، زمین و غیره )

طبقه اول: ۵/۷ درصد، طبقه دوم: ۱۵ درصد، طبقه سوم:۳۰ درصد

نکته :  قیمت املاک بر اساس ارزش منطقه ای توسط کارشناسان اداره مالیات بر اساس فرمولهای مخصوصی محاسبه می شود و با قیمت واقعی ملک تفاوت فاحشی دارد.

خودرو و سایر وسایل نقلیه موتوری

طبقه اول:۲ درصد، طبقه دوم:۴ درصد، طبقه سوم:۸ درصد

سپرده بانکی، اوراق مشارکت و سایر اوراق بهادار و سود آنها و سود سهام و سهم الشرکه

طبقه اول :۳ درصد، طبقه دوم: ۶ درصد، طبقه سوم: ۱۲ درصد

نکته: سپردهای نزد موسسات غیرمجاز با نرخ ۱۰ درصد برای طبقه اول و برای طبقات دوم و سوم ۴ برابر طبقه اول.

سهام، سهم الشرکه و حق تقدم خارج از بورس

طبقه اول: ۶ درصد، طبقه دوم: ۱۲ درصد، طبقه سوم: ۲۴ درصد

سهام و حق تقدم داخل بورس یا فرابورس

طبقه اول: ۵/۰ درصد، طبقه دوم: ۱ درصد، طبقه سوم: ۲ درصد

سایر اموال و دارایی‌ها و حقوق مالی

طبقه اول:۱۰ درصد، طبقه دوم: ۲۰ درصد، طبقه سوم: ۴۰ درصد

اموال و دارایی های واقع در خارج

طبقه اول:۱۰ درصد، طبقه دوم: ۲۰ درصد، طبقه سوم: ۴۰ درصد

  • متوفی یا وراث خارجی و دارایی در ایران باشد:

املاک

طبقه اول: ۵/۷ درصد، طبقه دوم: ۵/۷ درصد، طبقه سوم:۵/۷ درصد

خودرو و سایر وسایل نقلیه موتوری

طبقه اول:۲ درصد، طبقه دوم:۲ درصد، طبقه سوم:۲ درصد

سپرده بانکی، اوراق مشارکت و سایر اوراق بهادار و سود آنها و سود سهام و سهم الشرکه

طبقه اول :۳ درصد، طبقه دوم: ۳ درصد، طبقه سوم: ۳ درصد

سهام، سهم الشرکه و حق تقدم خارج از بورس

طبقه اول: ۶ درصد، طبقه دوم: ۶ درصد، طبقه سوم: ۶ درصد

سهام و حق تقدم داخل بورس یا فرابورس

طبقه اول: ۵/۰ درصد، طبقه دوم: ۵/۰ درصد، طبقه سوم: ۵/۰درصد

سایر اموال و دارایی‌ها و حقوق مالی

طبقه اول: ۱۰ درصد، طبقه دوم: ۱۰ درصد، طبقه سوم: ۱۰ درصد

اموال و دارایی های واقع در خارج

طبقه اول:۱۰ درصد، طبقه دوم: ۱۰ درصد، طبقه سوم: ۱۰ درصد

مرتبط بخوانید : اعاده دادرسی : همه ی نکات مهم که باید بدانید!

چه اموالی از پرداخت مالیات معاف هستند

محاسبه مالیات بر ارث

محاسبه مالیات بر ارث

در قانون مالیات بر ارث، بخشی از اموال متوفی مشمول مالیات بوده و بخشی نیز معاف از مالیات است که مواد ۲۴ و ۲۵ قانون مالیات‌های مستقیم، اموال معاف از مالیات را برشمرده است.

اموالی که از پرداخت مالیات معاف هستند، عبارت است از:

  • وجوه بازنشستگی و وظیفه و پس‌اندازخدمت و مزایای پایان خدمت، مطالبات مربوط به خسارت اخراج، بازخرید خدمت و مرخصی استحقاقی استفاده ‌نشده و بیمه‌های اجتماعی و نیز وجوه پرداختی توسط مؤسسات بیمه یا بیمه‌گزار و یا کارفرما از قبیل انواع بیمه‌های عمر و زندگی، خسارت فوت و همچنین دیه و مانند آن‌ها حسب مورد که یکجا و یا به طور مستمر به ورثه متوفی پرداخت می‌شود.(بند ۱ماده ۲۶)
  • اموالی که برای سازمان‌ها، مؤسسات و نهادهای مذکور در ماده (۲) قانون مالیات‌ها مورد وقف یا نذر یا حبس واقع شود البته به ‌شرط تأیید سازمان‌ها و نهادهای مذکور(بند ۳ ماده ۲۶)
  • اثاثیه منزل محل سکونت متوفی(بند ۴ ماده ۲۶)
  • اموالی که جزء ماترک متوفی بوده و طبق قوانین یا احکام خاص، مالکیت آنها سلب و یا بصورت بلاعوض در اختیار اشخاص موضوع ماده (۲) قانون مالیات‌ها قرارگیرد، با تأیید اشخاص مزبور مشمول مالیات بر ارث قرار نمی‌گیرد. (صدر ماده ۲۱)

محاسبه مالیات بر ارث : تفاوتهای قانون قدیم و جدید مالیات بر ارث

۱- در قانون سابق، اموال و دارایی های متوفی به قیمت روز فوت، محاسبه و مالیات آن دریافت می شد در حالیکه در قانون جدید، ارزش دارایی ها به قیمت روز انتقال به وراث، محاسبه و دریافت می گردد .

۲- طبق قانون جدید، وراث می توانند برای هر یک از اموال متوفی به‌ صورت مجزا گواهی پرداخت مالیات دریافت نمایند.اما بر مبنای قانون سابق، وراث مکلف بودند که مالیات بر ارث تمام اموال را قبل ازانتقال آن‌ها پرداخت نمایند در حالی که طبق قانون جدید،درتاریخ تحویل یا ثبت انتقال به نام وراث ، مالیات آن وصول می‌شود.

۳- در قانون جدید برای کلیه دارایی ها و مایملک متوفی مالیات دریافت نمی‌شود و وراث موظفند صرفا از ارث دریافتی خود مالیات پرداخت کنند.

۴- به موجب قانون جدید، میزان و نرخ مالیات بر ارث افراد بستگی به نسبت آن‌ها با متوفی بر مبنای طبقه وراثت دارد.

۵- برای متوفیان قبل از سال ۹۵، وراث باید اظهارنامه مالیاتی را ظرف ۶ ماه ازتاریخ فوت به اداره امور مالیاتی تسلیم و حداکثر ظرف مدت ۳ ماه پس از انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه، مالیات متعلقه را پرداخت کنند. در حالیکه این مهلت در قانون جدید به یک سال از تاریخ فوت افزایش یافته است.

الزام به ارائه اظهارنامه مالیاتی ظرف یک سال از تاریخ فوت متوفی این مزیت را دارد که اداره مالیات مکلف به کسر دیون محقق متوفی، هزینه‌های کفن و دفن در حدود عرف و عادت و واجبات مالی و عبادی در حدود قواعد شرعی از ماترک می‌باشد. در صورت عدم ارائه اظهارنامه ظرف یک سال از تاریخ فوت، در زمان تحویل یا انتقال اموال و دارایی‌های متوفی به وراث، مالیات متعلقه بدون کسر موارد مذکور مطالبه و وصول خواهد شد. بنابراین تاخیر در تسلیم اظهارنامه موجب از دست دادن مزیت ذکر شده است و هزینه های ذکر شده باید توسط خود وراث پرداخت گردد.

مرتبط بخوانید: انحصار وراثت

از آنجا که مالیات بر ارث بر مبنای اظهارنامه مالیاتی که توسط متقاضی تکمیل شده، محاسبه می گردد، اندکی اشتباه در محاسبات و یا استفاده از یک تبصره و عدم آگاهی از قوانین مالیاتی می‌تواند به میزان هنگفت و قابل توجهی مالیات بر ارث پرداختی توسط شما را کمتر یا بیشتر کند. بنابراین بهتر است که جهت جلوگیری ازضرر،از یک مشاور مالیاتی کمک بگیرید.

گروه مالیاتی وکیل تهران با همکاری بازنشستگان متخصص اداره مالیات و دارای تجربه بالا در حوزه مالیاتی، به خصوص مالیات بر ارث، آماده ارائه خدمات مالیاتی به هموطنان عزیز است.

جهت دریافت مشاوره رایگان مالیاتی با ما تماس بگیرید.